educatiefvelof naar opleidingsverlof van 125uur

Vlaams opleidingsverlof

Afbeelding verwijderd.

Het Vlaams opleidingsverlof geeft je het recht om een erkende opleiding te volgen en met met behoud van je loon afwezig te blijven van je werk.

Wat is Vlaams opleidingsverlof?

Werk je in de privésector en in een onderneming in Vlaanderen? En wil je vorming volgen? Dan kan je Vlaams opleidingsverlof (VOV) opnemen.  Opgelet: werk je in het Brussel Hoofdstedelijk gewest, dan geldt de regeling van het betaald educatief verlof (BEV). 

Het VOV geeft je als werknemer het recht om opleidingen te volgen waarbij je met behoud van loon afwezig mag blijven van je werk.  Je kiest zelf welke opleiding je volgt, maar je moet rekening houden met volgende voorwaarden:

  • Het moet gaan om een erkende marktgerichte opleiding. Een overzicht vind je terug in Vlaamse opleidingsdatabank.  
  • Je werkgever moet je afwezigheid kunnen inplannen. Als je VOV wil opnemen, contacteer je dus best je vakbondsafgevaardigde of personeelsdienst.

Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof?

Om aanspraak te maken op Vlaams opleidingsverlof moet je:

  • Als werknemer tewerkgesteld zijn in Vlaanderen in een privé-onderneming of bij een autonoom overheidsbedrijf. 
  • Een arbeidsovereenkomst hebben.
  • Minstens halftijds werken. 

Vlaamse opleidingsdatabank

Wil je een opleiding volgen? Raadpleeg de Vlaamse opleidingsdatabank.  Naast een overzicht van erkende opleidingen, vind je meer informatie over de inhoud van de opleidingen en de diverse aanmoedingsmaatregelen.

Selecteer de gewenste opleiding en schrijf je in bij een opleidingsverstrekker.  Je krijgt dan onmiddellijk het inschrijvingsattest. Het wordt automatisch naar je werkgever verstuurd. 

Op hoeveel uren opleidingsverlof heb je recht?

Dat hangt af van je arbeidsregime:

  • Wie voltijds werkt, kan jaarlijks tot 125 uur vormingsverlof opnemen.
  • Werk je minstens halftijds, dan berekent men het aantal uur pro rata en op basis van je tewerkstelling in september.   Werk je halftijds, dan heb je 62,5 uur vormingsverlof. Werk je 75%, dan heb je recht op 93,75 uren VOV.

Het recht van 125 uur per jaar geldt voor elke arbeidsmarktgerichte opleiding. Je mag meerdere opleidingen kiezen om zo je recht maximaal te gebruiken.  

Wat met je loon?

Voor de dagen waarop je afwezig bent door opleidingsverlof behoud je dankzij het Vlaams opleidingsverlof je loon. Er is wel een maximumbedrag

De werkgever betaalt je je loon en krijgt een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid. Het actuele grensbedrag en het forfait dat je werkgever terugbetaald krijgt, vind je op www.vlaanderen.be. Of je kan bellen naar de gratis Vlaamse Infolijn 1700.

Heb je recht op maaltijdcheques, dan krijg je die ook voor de dagen waarop je opleidingsverlof neemt.

Meer informatie